Als je de stroom er af haalt (specifieke groep), dan is de stroom er af (op die specifieke groep; de rest van de apparaten doet het dus nog). Je doet je ding (zonder een opdonder te krijgen), en schakelt de stroom weer in. Klus geklaard.
Met water:
- Je sluit de specifieke groep af (we hebben hier twee "takken" vanaf de watermeter), maar dan blijft het water gewoon stromen, omdat het "groepskraantje" al zo oud is, dat het leertje helemaal versleten is.
- Dan dus toch maar de hoofdkraan afsluiten (niemand naar de WC, douchen, enz) - die spontaan begint te lekken, omdat ie maar 1x/jaar gebruikt wordt. Dat duurt weer een paar weken voordat dat lekken weer helemaal weg is.
- Vervolgens komt er nog steeds overal water uit. Niet zo hard meer, maar nog wel een redelijke straal. D'r staat hier een zonneboiler op zolder, en de wasmachine kraan (op zolder) ontlucht automatich, dus dat gaat net zo lang door totdat de zonneboiler helemaal leeg is ...
- Daar wil/kun je niet op wachten, dus dan ga je toch maar met een nalekkende leiding aan de gang. Snel de oude koppeling er af, en de nieuwe er op (gelukkig knel - solderen kun je nu wel vergeten, dat krijg je niet warm met doorlekkend water). Aandraaien, hoofdkraan weer open, klaar.
- Nee, natuurlijk niet. Nu lekt het altijd nog een dag of wat na. Hoeveel teflon tape je er ook tussen doet, hoe hard je de knelkoppelingen ook aandraait, het lekt altijd. Ook hier gaan een paar dagen overheen, totdat alle kleine gaatjes uiteindelijk dicht zitten met het beetje verontreiniging wat er in leidingwater zit (een beetje vet er tussen wil ook wel helpen, maar dan moet je de boel weer open draaien - hoofdkraan dicht, floderen met restwater, enz).
|