Zonnecellen zijn nu zo goedkoop geworden dat je ze ook zonder
subsidie binnen 10 jaar terug verdient (en er daarna nog eens 15 jaar gratis stroom van hebt). Een beetje rekenen en een beetje puzzelen leerde dat er nog eens 7 panelen (1750 watt piekvermogen) op een rijtje op het dak paste, en dat daarmee onze
elektriciteitsrekening over een jaar heen precies tot 0 zou reduceren.
Zo gezegd,
zo gedaan. Nadeel van de populariteit is dat de levertijd van 3 dagen naar 9 weken is gegaan. Het was dus even (af)wachten, maar uiteindelijk werden ze vorige week geleverd. Tussen de buien door de bevestigingshaken op het dak gemonteerd, en gisteren de panelen er (met z'n tweeën) op gehesen.
Eerst even de in twee-en-een-half jaar tijd opgebouwde praktijkervaring:
- De bomen van de buren groeien harder dan je denkt. Het oude mannetje hierachter (zuid-oost) is de lachende derde, want ik heb vorig jaar zijn appelboom gesnoeid.
- Voor de rest heb je er geen omkijken naar - ze doen het gewoon. Ik heb ze nu één keer 'schoongemaakt', en dat was omdat er een enorm pak sneeuw op lag, op een mooie winterdag.
- Een 1400 Wp systeem perst er rond deze tijd (koud maar zonnig = betere prestaties) zo 1500 tot 1600 watt uit. Die redelijk krap gedimensioneerde omvormer van al die 'collectieve' aanbiedingen heeft het dan dus zwaar (slijtage).
- Bij een collectieve aanbieding ben je maar zelden voordeliger uit dan gewoon even wat rondshoppen en om een prijsopgaaf vragen. Daarnaast heb je dan de vrijheid om zelf je systeem samen te stellen (en niet uit standaard pakketten te hoeven kiezen - in mijn geval was 7 stuks bijvoorbeeld 'onmogelijk'). Tevens kun je voor wat degelijker spul uit Japan of Duitsland kiezen in plaats van maar weer af te moeten wachten welke Chinees ze nu weer hebben weten te strikken.
En dan m'n notities bij een
schuin dak montage:
- Zorg voor een jas met heel veel zakken, want je moet met een enorme berg schroeven, sleutels, beugels, boormachine, etc het dak op.
- De panelen worden op twee profielen vastgeklemd (die weer met beugels aan het dak vastzitten). Geen idee hoe de professional dit doet, maar als je 'm ook nog precies haaks wilt krijgen zul je met z'n tweeën het dak / de ladder op moeten (de één houdt vast, de ander schroeft vast). Lijkt mij in ieder geval nogal wat gedoe. Achterin de panelen zaten in mijn geval (Sharp) echter ook wat (ongebruikte) bevestigingsgaten, op de 'juiste' bevestigingsplek. Ik heb hier wat aan bevestigd, waardoor het paneel gewoon aan de bovenste rail blijft 'hangen'. Daarna heb je rustig de tijd om de boel, in je eentje, vast te klemmen. Bijkomend voordeel is dat als het klemmetje op een gegeven moment niet zo goed meer klemt niet meteen het hele paneel naar beneden komt schuiven ...
- Ook dit keer was een 'uitgebouwde' keuken weer reuze handig om alles het dak op te krijgen. Vanuit de tuin kun je ze dan zo 'doorgeven' naar het keukendak, en vanaf daar (met een keukentrap zit je dan al in de dakgoot) gaan ze dan zo met de slotbouten aan de rails. Daarna kun je ze eenvoudig op de juiste plek schuiven (dus ook naar de stukken van het dak waar geen uitbouw onder zit - gewoon vanaf de ladder, ze blijven immers toch al hangen aan de slotbouten).
- Plak voordat je de panelen op het dak legt de snoeren (ieder paneel heeft een plus en een min, de plus van de eerste prik je weer in de min van de volgende) met een stukje tape alvast aan de zijkant vast. Op het moment dat je de panelen dan tegen elkaar gaat schuiven hoef je er niet meer onder te graaien om het juiste snoer te zoeken (terwijl je toch al met je tenen in de dakgoot staat).
Rob, zaterdag 21 april 2012, 19:20